Schaatsteam DIY


Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te Oostenrijk

van 28-01 t/m 04-02-2017

Terug naar DIYteam
Hoofdafbeelding schaatsteam

weer een schitterende schaatsweek op de Weissensee

1e Alternatieve Elfstedentocht dinsdag 31 januari

Dinsdag was de grote dag voor alle 4 de rijders van ons team, sinds 2006 weer eens helemaal naar Dolomietenblick een ronde van 25km dus. Joop was maandagavond ziek geworden en kon daardoor helaas niet van start gaan. Jan, Evert en ik gingen om 8.00uur van start en sloten aan bij het 2e peloton welke al om 7.00uur in het donker gestart waren. In de ochtenduren ging alles nog goed, het vroor licht was windstil en het zonnetje er nog bij, ik ben na 70km met een 5 tal anderen uit het 2e peloton weggesprongen, het ging mij iets te voorzichtig/afwachtend. Jan en Evert zaten lekker in het 2e peloton. Na 12.00uur veranderde de situatie het werd dik boven het vriespunt en er stak een stevige wind op, dat was dus vanaf Dolomietenblick naar Techendorf ongeveer 10km de wind vol op de neus. Er lag op het grote meer ook nog een strook sneeuwijs van zo'n 4km lengte, die zowel heen als terug genomen moest worden en dit sneeuwijs werd alsmaar zachter en zachter. De laatste 2 ronden zakte je er kompleet in weg, je kon het geen schaatsen meer noemen, had meer weg van lopend struikelen. Ik handhaafde me goed in het groepje van 6 rijders en eindigde een 8 minuten voor het 2e peloton met daarin Jan, Evert moest het 2e poloton zo'n 50km voor het eind laten gaan en heeft zich in zijn eentje naar de finisch geknokt. Ik had een tijd van zo'n 8.30uur. Van de 1500 starters aan deze rit bereikten er maar zo’n 550 de finish, dus klasse prestatie ook van Jan en Evert.

Schaatsclinic van schaatsteam Okay Fashion & Jeans zondag 29 januari


De week begon met prachtig zonnig winterweer en een mooie zwarte ijsplaat op het kleine meer en een gedeelte van het grote meer. Zaterdag de dag van aankomst al meteen 2 rondjes van 10km gereden om in te komen, altijd weer even wennen aan het harde natuurijs met de vele gaten en scheuren. Zondagochtend stond ons een schaats-clinic te wachten verzorgt door het Okay Fashion & Jeans team (met de toppers Frank Vreugdenhil, Marcel van Ham en de latere winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht Crispijn Ariens), altijd goed/interessant om weer wat tips en aanwijzingen te krijgen van deze toppers. Ze leren je hoe met de scheuren om te gaan, goed gebruik te maken van je voorganger/het peloton en de schaatshouding tijdens zo'n 200km rit.

Schaatsclinicgroep

2e Alternatieve elfstedentocht vrijdag 3 februari

Ik ben in deze toer om 7.30uur alleen van start van ons team, de ronde was ingekort naar 16,67km door het dooiweer van afgelopen dagen. Je hoefde dus niet meer naar achteren over de strook sneeuwijs van 4 km. Het had al bijna niet gevroren in de nacht/ochtend, dus dat voorspelde niet veel goeds. Al snel werd het ijs nat, de temperatuur liep op tot +9 graden. Er kwam op grote delen van het parkoers wel 10cm water op het ijs, als je viel was je kletsnat en werd je niet meer warm. Ik reed in de eerste paar uren alleen, maar wel stevig door. Het leek lange tijd goed te gaan, ik val weinig dus wie weet, maar na 87km reed ik een waterbak in die zo'n 10cm diep was. Door het water kun je de scheuren niet meer zien, het ijzer sloeg vast en het onvermijdelijke gebeurde op de buik als een torpedo door het ijskoude water. Nog 13 km naar start/finish doorgereden om de 100km vol te maken, daarna verkleumd en door en door koud naar de douche. Al met al kan toch ik zeer tevreden zijn met 300km officiele Weissensee kilometers deze week.